Interview met Jeroen, mede-eigenaar van Inplan

Wat vind jij leuk aan je werk, wat drijft jou? Wat betekent het meer digitaal werken op afstand voor je dagelijkse bezigheden in tijden van de Coronacrisis? Deze, en andere vragen stelden we aan mede-eigenaar Jeroen, die in een interview vertelt over zijn engineeringswerkzaamheden, drijfveren en waarom hij samen met Martijn Inplan oprichtte.

 

Wat is jouw functie binnen Inplan met betrekking tot engineering?
Naast mijn werkzaamheden als mede-eigenaar van Inplan werk ik binnen Inplan als ontwerpleider voor civieltechnische projecten. Meestal voor een interimopdracht bij grotere aannemers en langlopende projecten. Mijn laatste grote opdracht was bij KWS, waar ik heb bijgedragen aan de aanpak van het asfaltonderhoud van het hoofdwegennet in de gemeente Amsterdam. Daarnaast zorg ik binnen Inplan voor het kwaliteitsbehoud van onze engineeringsproducten. 


Hoeveel medewerkers binnen Inplan werken aan engineeringsopdrachten?
Dat zijn er vier: Remco, Jeroen, Erwin en ikzelf. 


Wat vind jij persoonlijk zo leuk aan het vak?
Het mooie van engineering vind ik dat je iedere keer weer een technische oplossing bedenkt waarmee het ontwerp daadwerkelijk uitvoerbaar wordt. Dus het proces van ontwerp naar uitvoering vind ik het leukst. Hoe complexer hoe beter: integrale projecten waarin alle disciplines samengevoegd moeten worden. Denk daarbij aan wegen, riolering, VRI’s, groenvoorzieningen, echt alles wat bij zowel de ondergrondse als bovengrondse infrastructuur komt kijken. In Nederland valt dat tegenwoordig niet altijd mee: we zijn een krap land geworden met veel ondergrondse infrastructuur. Ook is de rol van de omgeving groter geworden de afgelopen jaren. Dus moet je in het ontwerp meer rekening houden met zaken zoals faseringen en de bereikbaarheid van de omgeving, maar de technische kwaliteit mag daar niet onder lijden. De uitdagingen zijn dus groter geworden, dat vind ik interessant en daar laat ik graag mijn kennis en kunde op los. Projecten waarop je nog enige invloed op het ontwerp kan uitoefenen vind ik ook mooi. Als het ontwerp is gemaakt ga ik er graag met een kritische blik overheen en zoek ik naar verbetermogelijkheden. Als die dan daadwerkelijk worden doorgevoerd, geeft dat wel een kick. 


Je bent vanuit zzp’erschap het ondernemerschap ingestapt en hebt samen met Martijn Inplan opgericht. Welke gedachtegang zat daarachter? 
Zowel Martijn als ik hebben veel kennis en ervaring met engineeringsopdrachten en het schrijven van EMVI-plannen. Vanuit deze twee expertises wilden we graag samen nog meer opdrachtgevers helpen om hun werken te realiseren en daarmee bij te dragen aan de inrichting van Nederland. Wij zagen allebei al snel de voordelen van het werken vanuit een organisatie: samen met het team meer werk verzetten, elkaar scherp houden door kritisch te zijn en door met nog meer leuke mensen te werken ook meer werkplezier en collegialiteit te ervaren. En zo werd Inplan een feit.  


Waar staat de afdeling engineering van Inplan voor, waaruit bestaat dat werk?
Voor de meeste projecten heeft onze opdrachtgever een schetsontwerp en een programma van eisen waar het uiteindelijke resultaat aan moet voldoen. We werken het schetsontwerp verder uit tot een technische tekening waarmee het project wordt uitgevoerd. Uiteraard leveren wij ook de onderzoeken en berekeningen die ten grondslag liggen aan het ontwerp. En indien nodig vertalen wij het ontwerp nog naar een RAW-bestek of andere contractvorm, zodat een opdrachtgever het werk kan aanbesteden. Ik heb veelal de rol van ontwerpleider binnen de projecten en onze collega’s Remco, Jeroen en Erwin zijn de engineers van Inplan. 


Waarmee maakt Inplan nou echt het verschil in engineeringsopdrachten?
Wat we doen, doen we goed. Kwaliteit is echt ons uitgangspunt en daar zijn we met het engineeringsteam samen scherp op. Daarnaast zijn we allemaal prettig in de omgang en werken we goed samen. We kunnen goed luisteren maar zijn ook kritisch, we willen van ieder project leren en staan open voor feedback. Dat klinkt misschien als een open deur, maar we zien in de praktijk en weten uit onze ervaring dat lang niet alle techneuten over deze vaardigheden beschikken. Wij vinden in engineeringsopdrachten de sociale kant net zo belangrijk als de inhoudelijke kant: daarmee maak je, zo vinden wij, een opdracht tot een succes.


We bevinden ons momenteel middenin de Coronacrisis. Iedereen wordt gedwongen om anders samen te werken. Meer digitaal, meer op afstand. Wat betekent dat praktisch in engineeringsopdrachten en hoe gaan jullie daar mee om?
Ieder teamlid die aan een engineeringsopdracht meewerkt, heeft nog altijd het liefst de tekening uitgeprint op tafel liggen en staat daar met zijn/haar teamgenoten met pen en stift in de aanslag om verbeteringen aan te brengen. Dat gaat momenteel helaas even niet meer. Dit moet dus allemaal digitaal gebeuren. Dit is overigens een trend die de afgelopen jaren al ingezet is, maar nu noodgedwongen in een stroomversnelling raakt. Het toelichten van het ontwerp; tekstueel, telefonisch of via online kanalen, is dus nog belangrijker geworden tijdens deze crisis. Laat dat nou net de eigenschappen zijn waar wij als engineeringsteam ook over beschikken. Samen komen we deze crisis zeker weten door. 


Nieuwsgierig geworden naar wat wij voor je kunnen betekenen of wil je meer weten over onze dienstverlening? Neem contact op met Jeroen via j.vanadrichem@inplan.nl of bel 06-51918218