De stagetijd van Max

Vakbekwaam, resultaatgericht en positief. Zo zien wij eruit door de ogen van onze ex-stagiair Max. De afgelopen 10 weken liep Max stage bij ons. We waren zeer tevreden over zijn inzet en prestaties, maar waren eigenlijk ook wel nieuwsgierig naar zijn ervaringen met ons en dus stelden we hem een aantal vragen.

Wat maakt een EMVI-plan winnend?

Bij het schrijven van een EMVI-plan komt veel kijken. Het is niet alleen maar antwoord geven op de vragen en criteria die worden gesteld in de aanbestedingsleidraad, maar het maken van een compleet verhaal. Wat maakt nou een EMVI-plan een winnend plan?

De toepassing van 3D in 2D-projecten

Ontwerpen of schetsen in 3D, iedereen kent het wel en ziet het wel eens voorbij komen. Maar een veelvoorkomende aanname is dat het tijdrovend en ingewikkeld is om toe te passen. Dit valt in de praktijk reuze mee. Civil 3D kan juist veel toevoegen aan je ontwerp, niet alleen bij de grote infraprojecten maar ook bij de kleinere binnenstedelijke projecten. In dit artikel vertellen wij je meer over de voordelen en toepassingen van 3D-ontwerpen.

Interview met Lauke, EMVI-schrijver

Wist je dat één van onze EMVI-planschrijvers van huis uit organisatiepsycholoog is? En dat die achtergrond nog goed van pas komt ook? Lauke Bos vertelt onder andere hierover in een interview.

Interview met Jeroen, mede-eigenaar van Inplan

Wat vind jij leuk aan je werk, wat drijft jou? Wat betekent het meer digitaal werken op afstand voor je dagelijkse bezigheden in tijden van de Coronacrisis? Deze, en andere vragen stelden we aan mede-eigenaar Jeroen, die in een interview vertelt over zijn engineeringswerkzaamheden, drijfveren en waarom hij samen met Martijn Inplan oprichtte.

Het oog wil ook wat: afbeeldingen in je EMVI-plan

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Maak er gebruik van in je EMVI-plan! Icoontjes, een organogram, een technische oplossing in 3D of een visualisatie van jouw klachtenprocedure; het verduidelijkt je tekst en maakt het plan aantrekkelijker om te lezen. Maar pas op de valkuilen! Met onderstaande tips til jij als aannemer jouw EMVI-plan naar een hoger niveau.

Trap niet in deze valkuilen bij het maken van je EMVI-plan

De aanbestedingsdocumenten voor een groot civieltechnisch project dat je graag wilt uitvoeren, zijn binnen. Je werpt er als aannemer een snelle blik op, noteert de indieningsdatum en gaat over tot de orde van de dag. Genoeg tijd om een gedegen plan van aanpak op te stellen. Denk je … De realiteit is dat jij en je collega’s avonden doorhalen om alsnog tot een goed onderbouwd plan te komen. Herkenbaar?

Het belang van een goede tenderplanning voor je EMVI-plan

Twee dagen voor indiening van je EMVI-plan de fasering opleveren, op de ochtend zelf nog reviewen, de projectplanning drie dagen later dan beloofd doorsturen, op het laatste moment van strategie veranderen; helaas maken we het in de praktijk (te) vaak mee. Zonde, want met een goede tenderplanning kun je deze zaken voorkomen. Lees hier hoe wij dit aanpakken.

EMVI-plan: aanbesteding verloren, leer van je verlies

​Deze aanbesteding ga je winnen! Je hebt veel tijd (en geld) gestoken in het schrijven van het EMVI-plan en het maken van bijlages. Je prijs is goed, wat kan er nog mis gaan? De teleurstelling is dan ook groot als blijkt dat de opdracht aan je neus voorbij gaat. Veel tijd om hier bij stil te staan is er niet, de volgende inschrijving wacht. Ho, stop! Hoe kun je het beter doen als je niet weet waar je het hebt laten liggen?

Breng je ontwerp tot leven in 3D

Een groenontwerp van een openbare ruimte, park of plein komt pas echt tot zijn recht in 3D. Hoe goed je jouw ideeën als ontwerper ook op papier zet, het vraagt het nodige ruimtelijk inzicht om je vanaf een 2D-tekening een goede 3D-voorstelling te maken. Daarom ontwerpen wij graag in 3D.

Leg je EMVI-plan langs de SMART-meetlat

Een concreet EMVI-plan wordt beter beoordeeld. Maar hoe toets je als aannemer of je plan van aanpak hieraan voldoet? Door de inhoud van je plan SMART te formuleren, oftewel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden.

EMVI-plan schrijven? Onderscheid jezelf en denk out of the box

​In veel EMVI-aanbestedingen vraagt de opdrachtgever naar je onderscheidend vermogen of je meerwaarde. Waarom is wat jij bedacht hebt en doet nou meer bijzonder dan wat je concurrenten doen? Het kan knap lastig zijn om dit goed (en SMART!) onder woorden te brengen. Of om überhaupt te bedenken. Soms vergt onderscheidend vermogen een creatieve denkslag of andere point of view. En laat daar nu toegankelijke, leuke methodes voor bestaan.

Een EMVI-plan schrijven, hoe begin ik?

Je hebt besloten om in te schrijven op een aanbesteding en wilt zelf het plan schrijven. Maar hoe begin je eigenlijk? ‘Zomaar’ lukraak iets op papier zetten is geen goed idee. Net als bij een opdracht is het belangrijk om eerst goed na te denken over het ontwerp. Zo ook over het ontwerp van je plan van aanpak. Met onze tips en stappenplan helpen we je op weg.

Nuttig reviewen: van groot belang voor kwaliteit EMVI-plan

Goede reviews zijn cruciaal voor de kwaliteit van een EMVI-plan. Maar geef jij de reviewer altijd een kader mee? Of alleen de vraag: ‘Wil je dit plan reviewen?’. Waarna hij/zij veel tijd besteedt aan het verbeteren van spelfouten, terwijl dit niet de bedoeling was. Of hij heeft niet gelet op SMART-formuleringen, terwijl juist dat het meest ontbreekt. In het ergste geval blijkt de review niet nuttig te zijn, en is kostbare tijd verspild. Om dit te voorkomen is het handig om duidelijke afspraken te maken met je reviewer. Wij delen graag onze aanpak.

Hoe leesbaar is jouw EMVI-plan? Doe de check!

Inhoudelijk is je EMVI-plan ijzersterk. Je hebt goed nagedacht over de invulling van de gestelde eisen uit de inschrijvingsleidraad en de meerwaarde die jij als aannemer biedt. Maar is je plan van aanpak ook taaltechnisch in beton gegoten? Tijd voor een check.

Tekstschrijvers versterken EMVI-team Inplan

Lauke Bos en Dafne van der Meer versterken per april het EMVI-team van Inplan. Deze twee tekstschrijvers zetten de puntjes op de i en zorgen zo voor goed leesbare plannen van aanpak.