De toepassing van 3D in 2D-projecten

Ontwerpen of schetsen in 3D, iedereen kent het wel en ziet het wel eens voorbij komen. Maar een veelvoorkomende aanname is dat het tijdrovend en ingewikkeld is om toe te passen. Dit valt in de praktijk reuze mee. Civil 3D kan juist veel toevoegen aan je ontwerp, niet alleen bij de grote infraprojecten maar ook bij de kleinere binnenstedelijke projecten. In dit artikel vertellen wij je meer over de voordelen en toepassingen van 3D-ontwerpen.

 

AutoCAD en Civil 3D

 

Een inmeting verwerken in AutoCAD of Civil 3D, dat komt ongeveer op hetzelfde neer. Met de functionaliteiten van het programma verwerk je gegevens tot een tekening. In AutoCAD beschik je over ‘harde’ gegevens: iets is een x aantal meter breed, een x aantal meter hoog. In Civil 3D voer je dezelfde gegevens in, maar biedt het programma veel meer functionaliteiten en daarmee ondersteuning. De gegevens van een inmeting staan direct in de 3D-omgeving, waarmee je gelijk over een hoogte-uitwerking voor je plan beschikt. Daarnaast haal je uit de 3D-tekening heel gemakkelijk gegevens zoals afwatering of afschot van een verharding. Met een druk op de knop genereer je gemakkelijk profielen uit het 3D-ontwerp.

 

Efficiënter werken met Civil 3D

 

Inplan’s projectengineer Erwin Van der Aa gebruikt Civil 3D in projecten. Hij is enthousiast over de praktische toepassingen en voordelen ten opzichte van 2D-tekenen. Erwin ziet vooral veel voordelen voor Civil 3D in 2D-projecten. Daar laten partijen momenteel kansen liggen om het werk efficiënter uit te voeren. ‘Dat is zonde,’ geeft Erwin aan ‘want werken met Civil 3D vergt weliswaar een stuk verdieping, maar dat weegt zeker op tegen de praktische voordelen.’ Als opdrachtgever is het slim om 3D-ontwerpen in je project toe te passen, omdat je onder andere kosten kunt besparen door meer exacte hoeveelheidsberekeningen uit te voeren.

 

Hoogtekaarten en stromingsplannen

 

Je kunt op een hele simpele manier een hoogtekaart of stromingsplan maken. Op die manier kun je met Civil 3D veel meer uit je data halen dan met AutoCAD.

 

De kaarten zijn in een aantal minuten gefabriceerd in Civil 3D met een inmeting of nieuw hoogteplan. Het hoogteplan maakt het opstarten van je plan gemakkelijk: je ziet in een oogopslag waar je aan toe bent. Met het stromingsplan zie je waar het water naar toe loopt en hoe stromen op elkaar reageren. Dit type kaarten geven je basisdata meer potentie en maken het geheel overzichtelijker.

 

Kosten besparen door meer exacte grondbalans of EPS

 

Met Civil 3D bereken je gemakkelijker en exacter een grondbalans. ‘Een meer exact berekende grondbalans betekent met meer zekerheid je kosten kunnen inschatten, waarmee je realistischer kunt begroten’, aldus Erwin. En dat kan nog wel eens wat schelen. De huidige, meest toegepaste methode voor het berekenen van de grondbalans is die van opmeten en het met formules berekenen. De grondbalans blijft op deze manier altijd een benadering, want het is nou eenmaal lastig om iedere hoek mee te nemen in de berekening. In Civil werk je de situatie in 3D uit en vergelijk je deze gegevens met die van de inmeting. Op basis daarvan bepaal je de grondbalans. Die vervolgens veel exacter en realistischer berekend is dan met de ‘traditionele’ methode.

 

Nog een mooi voorbeeld: de toepassing van Civil 3D voor EPS-constructies. (EPS wordt gebruikt als ophoogmateriaal om zettingen in grond- en zandlichamen te voorkomen.) Net als met de grondbalans is de minimale dekking sneller en gemakkelijker te berekenen met een 3D-tekening. Waar je voor een 2D-ontwerp in AutoCAD eerst de berekeningen maakt en deze vervolgens uittekent, biedt Civil 3D ook hier betere mogelijkheden en een meer exacte berekening. Daar komt bij dat je direct beschikt over dwarsprofielen en een bovenaanzicht, waarmee je de EPS-constructie volledig inzichtelijk maakt.

 

3D in de toekomst

 

Naast deze toepassingen biedt Civil 3D nog meer voordelen. En ja, het kost tijd en energie om de verdiepingsslag te maken en je het programma eigen te maken, maar dat geldt voor alle nieuwe softwareprogramma’s. Gezien de functionaliteiten en toepassingen van Civil 3D durven wij wel te stellen dat het gebruik van dit programma de komende jaren alleen maar zal toenemen. Wij zijn in ieder geval al overtuigd.

 

Nieuwsgierig geworden naar wat Civil 3D voor jouw projecten kan betekenen of wil je meer weten over onze dienstverlening? Neem contact op met Erwin e.vanderaa@inplan.nl of bel 06-15098866