Het oog wil ook wat: afbeeldingen in je EMVI-plan

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Maak er gebruik van in je EMVI-plan! Icoontjes, een organogram, een technische oplossing in 3D of een visualisatie van jouw klachtenprocedure; het verduidelijkt je tekst en maakt het plan aantrekkelijker om te lezen. Maar pas op de valkuilen! Met onderstaande tips til jij als aannemer jouw EMVI-plan naar een hoger niveau. 
 
1. Overdaad schaadt  
Denk goed na wat je precies wilt laten zien en laat het beeld voor zichzelf spreken. Weersta de verleiding om zoveel mogelijk informatie in de afbeelding te stoppen! Zo schiet je je doel voorbij en verliest de afbeelding haar toegevoegde waarde. 
 
2. Klopt de afbeelding met de tekst?
Terwijl je nog druk bezig bent met het schrijven van het EMVI-plan, laat je de vormgever alvast de afbeeldingen opmaken zodat je straks niet in tijdnood komt. Slim! Maar check voor het indienen goed of de inhoud van de afbeelding nog steeds overeenkomt met de tekst en dat eventuele tekstuele wijzigingen ook zijn verwerkt in de afbeelding.
 
3. Check de leesbaarheid
Schrijven en schrappen. Dat geldt voor de tekst, maar ook voor de afbeeldingen. Ga een illustratie niet zoveel mogelijk verkleinen om het toch passend te krijgen. Naast het feit dat de afbeelding niet meer leesbaar is, zorgt het vaak ook voor een rommelig geheel als je op verschillende plekken in je plan ‘postzegeltjes’ zet.  
 
4. Gebruik iconen
Een visualisatie heeft altijd nog wel wat toelichting nodig. Gebruik icoontjes waar mogelijk in plaats van tekst. Een icoontje van een verkeersregelaar spreekt meer dan het woord ‘verkeersregelaar’. Vergeet niet de iconen die je gebruikt op te nemen in een legenda. 

Finishing touch
Als je veel aandacht hebt besteed aan de tekst en de visualisaties, kijk dan ook eens naar de opmaak. Met een paar eenvoudige aanpassingen lever je een heel ander document aan dan de standaard Word-documenten. Kun je bijvoorbeeld de kleur van je huisstijl doortrekken in het plan? Door (tussen)koppen een kleurtje te geven, balken boven- of onderaan je document te zetten?

Neem contact op
Kun je wel wat ondersteuning gebruiken bij het schrijven van je plan en de visualisatie? Onze experts met technische en taalkundige kennis helpen je graag verder! Bel 026 - 203 04 99 of mail naar info@inplan.nl.