Hoe leesbaar is jouw EMVI-plan? Doe de check!

Inhoudelijk is je EMVI-plan ijzersterk. Je hebt goed nagedacht over de invulling van de gestelde eisen uit de inschrijvingsleidraad en de meerwaarde die jij als aannemer biedt. Maar is je plan van aanpak ook taaltechnisch in beton gegoten? Tijd voor een check.
 
Het is toch de inhoud die telt, hoor ik je denken. Niets is minder waar. Als de beoordelaar zich door jouw EMVI-plan moet worstelen en na drie keer lezen – als hij of zij die moeite al neemt! -  nog niet begrijpt wat er staat, kost je dat punten. Hoe leesbaar is jouw plan? Toets het aan de hand van onze checklist: 

1. Vermijd vaag of wollig taalgebruik
Bevat jouw tekst woorden of uitdrukkingen die onduidelijk, dubbelzinnig of overbodig zijn? Een voorbeeld: Het is niet onwaarschijnlijk dat het project met een paar maanden verlengd zal gaan worden. Wat je eigenlijk wilt zeggen: De kans is groot dat het project met een paar maanden wordt verlengd.
 
2. Ouderwetse en formele taal: nergens voor nodig
Woorden als middels, tevens, aangaande, betreffende en hetgeen zien we nog regelmatig voorbijkomen in EMVI-teksten. Ze zijn niet alleen hopeloos ouderwets, maar geven je plan ook nog eens een heel formeel karakter. Een voorbeeld:  Wij zijn voornemens om de werkzaamheden van fase 2 en 3 uit te voeren in de schoolvakantie van het basisonderwijs.  Vergelijk dat eens met deze zin: We zijn van plan om de werkzaamheden van fase 2 en 3 uit te voeren in de schoolvakantie van het basisonderwijs. Een wereld van verschil, terwijl je hetzelfde zegt.
 
3. Schrijf actief 
Vermijd overbodige hulpwerkwoorden als zijn, hebben, worden, kunnen of zullen in je tekst. Wees ook alert op het gebruik van de woorden zijn of worden in combinatie met een voltooid deelwoord. Dus bij voorkeur geen: De inschrijvingsleidraad wordt door mij doorgelezen. Maar: Ik lees de inschrijvingsleidraad door. Vind je het lastig? Onthoud dan: schrijf in de kortst mogelijke, leesbare vorm. 
 
4. Wees zelfverzekerd 
Woorden als misschien, wellicht, eventueel, mogelijk en waarschijnlijk doen de lezer geloven dat je er eigenlijk helemaal niet zo zeker van bent dat wat je schrijft ook lukt. Hoeveel vertrouwen heb jij bij het lezen van onderstaande zinnen? 
Eventueel zetten we nog wat extra verkeersregelaars in tijdens de werkzaamheden.
Waarschijnlijk ronden we fase 4 voor de gestelde opleverdatum af.
 
5. Tackle de laatste tik- en taalfouten
Laat je EMVI-plan altijd nog een keer nalezen voordat je deze instuurt. Of als je nog tijd hebt, leg het plan van aanpak een dagje weg. Als je lang aan een tekst werkt, word je namelijk blind voor je eigen fouten. En als je dan toch die laatste taalcheck doet, kijk dan gelijk kritisch of er een goede afwisseling is in zinslengte. Wissel de wat langere zinnen af met korte en krachtige zinnen. Dat komt de leesbaarheid ten goede! 

Helpende hand bij schrijven EMVI-plan
Het schrijven van EMVI-plannen vraagt heel wat van jou als aannemer. Als mbk’er kun je niet terugvallen op een tenderteam met EMVI-schrijvers. Het komt op jou aan. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Wij helpen je met onze technische en taalkundige kennis graag bij het opstellen van een winnend plan.  

Neem contact op
Meer weten? Bel 026 - 203 04 99 of mail naar info@inplan.nl.
 
Lees ook