EMVI-plan schrijven? Onderscheid jezelf en denk out of the box

In veel EMVI-aanbestedingen vraagt de opdrachtgever naar je onderscheidend vermogen of je meerwaarde. Waarom is wat jij bedacht hebt en doet nou meer bijzonder dan wat je concurrenten doen? Het kan knap lastig zijn om dit goed (en SMART!) onder woorden te brengen. Of om überhaupt te bedenken. Soms vergt onderscheidend vermogen een creatieve denkslag of andere point of view. En laat daar nu toegankelijke, leuke methodes voor bestaan. 
 
Soms is je onderscheidende waarde meer dan duidelijk. In je aanpak, zienswijze of praktische toepassingen. Maar soms weet je gewoon dat wat jij doet, je concurrenten ook al doen. Omdat dat nu eenmaal de meest efficiënte manier is. Of de goedkoopste. Daar kun je dus niet veel aan veranderen, en deze algemene way to go neem je dan ook op in je plan van aanpak. Of kun je toch hier ook onderscheidend in zijn? Ja! Je moet er alleen wel voor openstaan om anders te durven kijken. Ook wel, jawel, daar komt ie: out of the box. Hoewel dit helaas nogal een containerbegrip is geworden, is het wel precies hetgeen wat je nodig hebt om jezelf te kunnen onderscheiden. Zelfs (of juíst) op de werkwijze en maatregelen die anderen ook bedenken of toepassen. 
 
We onderscheiden drie ‘out-of-the-box-types’:
1. De enthousiastelingen. Zij die dit van nature in zich hebben en (durven) toepassen. Niks is te gek, zaken uitproberen en daarbij fouten maken wordt geprezen. Creativiteit is een groot goed en leidt tot innovatie.
2. De twijfelaars. Zij die graag wat meer out of the box bezig wíllen zijn, maar zich nog te comfortabel voelen in hun comfortzone, of gewoonweg niet goed weten hoe. Creativiteit wordt gezien en geprezen, maar niet (altijd) omgezet in concrete acties. 
3. De weigeraars. Zij die in lachen uitbarsten bij het horen van out-of-the-box-denken en hier alleen afwijzend tegenover kunnen staan. Kunnen zich er niet toe zetten om hun blik open te stellen.
 
Out-of-the-box-denken vergt lef. Je kop boven het maaiveld uit durven steken. Tegen de stroom in. Uit de toon vallen, uit een ander vaatje tappen, in de contramine zijn, afijn. Het anders dan anders durven doen. De commitment hiertoe is echt belangrijk, want met een tunnelvisie en het motto ‘zo doen we het hier nu eenmaal’ (inclusief armen over elkaar en norse blik) kom je niet tot onderscheidende maatregelen of oplossingen.
 
Helpende hand bij schrijven plan van aanpak
Het schrijven van een onderscheidend EMVI-plan vraagt heel wat van jou als aannemer. Als mbk’er heb je misschien niet veel ervaring met het tenderproces. Wij wel, en we helpen jou hier graag bij. Meer weten? Bel 026 - 203 04 99 of mail naar info@inplan.nl.