Leg je EMVI-plan langs de SMART-meetlat

Een concreet EMVI-plan wordt beter beoordeeld. Maar hoe toets je als aannemer of je plan van aanpak hieraan voldoet? Door de inhoud van je plan SMART te formuleren, oftewel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden.  


In de inschrijvingsleidraad kom je de vraag naar een concreet, SMART plan van aanpak steeds vaker tegen. Maar ook als het niet wordt gevraagd, is het goed om de maatregelen die je noemt in je plan langs de SMART-meetlat te leggen. Deze methode helpt je namelijk bij het overtuigend formuleren van je plan van aanpak. Hiermee geef je precies aan welke resultaten wanneer bereikt moeten worden. En dat leest een beoordelaar graag!


Ga voor een EMVI-plan met veel details en diepgang
Beloften die je beschrijft in jouw EMVI-plan moeten vooral meetbaar en tijdsgebonden zijn. Een zin als: Voordat we met de werkzaamheden beginnen, informeren we de buurt, roept alleen maar vragen op. Wanneer ga je de buurt informeren? Hoe ga je dat doen? Wanneer beginnen de werkzaamheden? Conclusie: deze zin is niet meetbaar en al helemaal niet tijdsgebonden. Maar hoe weet je of je plan SMART is? 


Specifiek: Benoem afmetingen, locaties, aantallen, namen, maar doe ook onderzoek en geef de opdrachtgever zo het gevoel dat je betrokken bent bij het project.

 

Meetbaar: Hoe kan opdrachtgever controleren of jij de beschreven maatregel hebt uitgevoerd? Door jezelf keer op keer die vraag te stellen bij alle beloftes die je maakt, heb je de M van meetbaar al te pakken.


Acceptabel: Is er draagvlak voor de beloftes die je doet in je EMVI-plan? Heel belangrijk, want als de mensen die het werk uitvoeren het niet willen, is de kans groot dat je de beloften uit je plan van aanpak niet waarmaakt. Het draagvlak vergroot je door de mensen actief te betrekken bij het plan. 

 

Realistisch: Overtuig de opdrachtgever dat de beloften die je doet realistisch zijn. Bijvoorbeeld door tekeningen toe te voegen aan je plan of door te beschrijven voor welke andere projecten je een maatregel succesvol hebt toegepast. 


Tijdsgebonden: Wees zo concreet mogelijk met aangeven wanneer je iets doet. Dus niet: ‘We controleren regelmatig’ of ‘Zo vaak mogelijk informeren we de buurt’, maar ‘We controleren iedere werkdag om 15.30 uur’ en ‘We informeren de buurt iedere vier weken’.   

 

Neem contact op
Hoe SMART is jouw EMVI-plan? Wij kijken graag met je mee. Meer weten? Bel 026 - 203 04 99 of mail naar info@inplan.nl.

 

Lees ook
Het oog wil ook wat: afbeeldingen in je EMVI-plan
Trap niet in deze valkuilen bij het maken van je EMVI-plan​
EMVI-plan: aanbesteding verloren, leer van je verlies
EMVI-plan schrijven? Onderscheid jezelf en denk out of the box​
Een EMVI-plan schrijven, hoe begin ik?
Nuttig reviewen: van groot belang voor kwaliteit EMVI-plan
Hoe leesbaar is jouw EMVI-plan? Doe de check!
Tekstschrijvers versterken EMVI-team Inplan